Annameddjungelfond
 
KONSTNÄRLIG UTBILDNING: Hovedskous målarskola 1972-76, Konstindustriskolans textila linje 1977-81.

ARBETSLIVSERFARENHET: Utställningsvärdinna på Konsthantverkshuset i Gbg. 1981-88, lärare i textil bild för ungdomscenter 1994-96, arbete inom vården (timanställd)

STIPENDIER: Mannheimers fond.

REPRESENTERAD: Tjörns Kommun, Gbg:s kommun, Bohuslandstinget, Borlänge Kulturnämnd, Stenungsunds Kulturnämnd, Västra Götalandsregionens Kulturenhet.

ORGANISATIONSTILLHÖRIGHET: KC-väst- Konstnärscentrum Väst, VMT- Västsveriges mönster och textilkonstnärer, BRAK- Täcklebo Broderiakademi. Göteborgs Konstnärsklubb, Majnabbe och Fifty-Fifty.

ANNA RUCKMAN, född 1951 i Skärhamn ca: 6 mil norr om Göteborg, flyttade 1962 till Stenungsund, och 1972 till Göteborg. Utbildades på Hovedskous målarskola 1972-76, och på Konstindustriskolan textillinje 1977-81. Bägge skolorna belägna i Göteborg.
 
Tigerpassion
 
Arbetade på Konsthantverkshuset i Gbg (ett konsthantverkskooperativ med 35 medlemmar) som utställningsvärdinna 1981-88. Arbetade som lärare i textil bild för ungdomscenter i två år. Jag har haft många utställningar både separat och i grupp, se meritlista. Gick ett år på Nordiska folkhögskolans dramalinje, har sytt scenkläder och även gjort en 22 kvm stor fond för Lilla Teatern i Gbg: pjäsen "Lilla björn och lilla tiger". Fonden såldes till Borlänge kommun 2000, kommer att hänga i en nybyggd skola. Arbetade 2003-2006 på Backa kulturhus med kurser i fri textil för barn och seniorer. Ingick som sömmerska och arbetsledare i ett Eu- projekt i upprustandet av en 1600-tals skans. Tillverkning och restaurering av historiska kläder och textilier. Hösten 2006 arbetade jag på Frölunda kulturhus med öppna textila verkstäder.
 
Nattryttare
 
1998 genomförde vi, 10 svenska konstnärinnor (nätverket Fifty-Fifty), ett utställningsutbyte med England och Tyskland. Sverige stod som initiativtagare. Alla tre länderna ( 30 konstnärer ) ställde ut i Varbergs fästning. Sedan i London (varje land för sig) och i Lubeck (Sverige och England). Vi fick mycket publicitet i bl.a Västnytt och GP- gränslöst. År 2000 var jag projektledare för Fifty-Fifty, ett nätverk för kvinnliga konstnärer i Västsverige. Organiserade då en bildstafett med 28 konstnärer efter Vivaldis fyra årstider som visades på Stadsbiblioteket. Ordförande för nätverket i 2 år.Föreningen arbetar med föreläsningsserier som år 2002 hölls på Konstmuseet och Attalante, vi ordnar också utställningar för medlemmarna, även internationellt. Ett nätverk för att stärka kvinnliga konstnärers yrkesidentitet.
 
Kretslopp
 
I mitt konstnärskap arbetar jag mest i textil, ett material som jag tycker är mycket inspirerande men tyvärr eftersatt inom bildkonsten. Jag blandar olika material och tekniker. Mina senaste bilder är målade och broderade. Använder mig också av "mola-applikation", en indiansk applikations- och klippteknik. Screentryck ligger mig också nära tillhands.
 
Ögonblick
 
Jag försöker arbeta så spontant och direkt som möjligt, omvandlar intryck från upplevelser i mitt liv med min fantasi till bilder med mycket färg och många symboler. Bilderna är mångkulturella, ofta verkar de komma från Latinamerika, Nya Zeeland eller Afrika. Hällristningar från den Nordiska mytologin dyker ofta upp och blandar sig med olika djur och farkoster. Bor i Majorna där jag också har ateljé.
 
Tillbaka till startsidan